Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΙΟΛΙΤΗΣ

Η λέξη Ιολίτης προέρχεται από την ελληνική λέξη Ίο που σημαίνει ιώδες. Ο Ιολίτης είναι ιώδης με εμφανή μπλε χρώμα και μοιάζει με μπλε ζαφείρι. Είναι αρκετά ανθεκτικός με σκληρότητα 7 με 7,5 στην κλίμακα του Mohs. Διαθέτει ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που ονομάζεται pleochroism. Βλέποντάς τον από διαφορετικές οπτικές γωνίες και πλευρές μπορούμε να δούμε τελείως διαφορετικά χρώματα.
Όταν παρατηρείται από τη μία πλευρά μπορεί να δείξει ένα πανέμορφο μπλε βιολετί χρώμα ενώ όταν παρατηρείται από την αντίθετη πλευρά, είναι πολύ πιθανό να εμφανίζει ένα ανοιχτό χρώμα σχεδόν άχρωμο. Λόγω αυτής της ιδιότητάς του είναι πολύ δύσκολο να κοπεί. Πρέπει να κοπεί από έναν έμπειρο τεχνίτη που θα εξασφαλίσει ότι η πέτρα θα δείχνει το καλύτερο χρώμα της όταν αυτή παρατηρείται από πάνω.
Ο Ιολίτης θεωρείται ο πολύτιμος λίθος των Βίκινγκς. Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα εξήγηση για αυτό που είναι σχετική με το χαρακτηριστικό pleochroism του Ιολίτη. Πιστεύεται ότι οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν τον Ιολίτη για να τους βοηθήσει να περιηγηθούν στην ανοικτή θάλασσα, όταν αυτοί βρίσκονταν πολύ μακριά από την ακτογραμμή. Εξετάζοντας αυτόν τον πολύτιμο λίθο σε μια ορισμένη γωνία, οι Βίκινγκς μπορούσαν να καθορίσουν την ακριβή θέση του ήλιου και έτσι ποτέ δεν χάθηκαν στις περιηγήσεις τους.
Ο Ιολίτης σε ορισμένες αποχρώσεις χρωμάτων μπορεί να προσομοιάζει με τον Τανζανίτη (Tanzanite). Είναι πολύ πιο ανθεκτικός από τον Τανζανίτη αλλά η τιμή του είναι πολύ χαμηλότερη. Όταν αγοράζετε ένα Ιολίτη, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι είναι τουλάχιστον καθαρός με το μάτι και δεν έχει ορατά εγκλείσματα. Επίσης να έχει πολύ ιδιαίτερο χρώμα. Ο πολύτιμος αυτός λίθος δείχνει διαφορετικά χρώματα όταν τον βλέπουμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Οι κύριες πηγές εξόρυξής του είναι η Ινδία, η Σρι Λάνκα, η Μοζαμβίκη και η Βραζιλία. Επί του παρόντος η πολύτιμος αυτός λίθος είναι διαθέσιμος σε μεγάλες ποσότητες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μια καλή προσιτή τιμή. Ωστόσο μεγαλύτερα μεγέθη καλής ποιότητας Ιολίτη αρχίζουν να εμφανίζουν ανοδικές τάσεις τιμών και επομένως θα ήταν καλό όποιος επιθυμεί να τον αγοράσει να το κάνει τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: