Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π.

Το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ।Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π. για την προστασία και ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος και των τοπικών ευρωπαϊκών πολιτισμών, ιδρύθηκε το 1993 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με απόφαση της Συγκλήτου μετά από εισήγηση του τότε Πρύτανη Καθηγητή Ν.Μαρκάτου και συγκροτήθηκε, μετά από εισήγηση του Πρύτανη Καθηγητή Θ.Ξανθόπουλου, με την απόφαση της 22ας Συνεδρίασης της Συγκλήτου του Ε.Μ.Π. της 23ης.12.1998 για τη: "Συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) για την προστασία και ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος και των τοπικών ευρωπαϊκών πολιτισμών".

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η διαρκής, συστηματική και ολοκληρωμένη υποστήριξη της λειτουργίας και ανάπτυξης του ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π. στο Μέτσοβο, σε επιστημονικό, ερευνητικό, τεχνικό/τεχνολογικό, πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και η δημιουργική συνεργασία μ’αυτό, για την εκπλήρωση των σκοπών του, δηλαδή την προστασία και ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος και των τοπικών ευρωπαϊκών πολιτισμών.
Στο πλαίσιο αυτό μερικοί από τους ειδικότερους σκοπούς του Ιδρύματος είναι:
Η οικονομική υποστήριξη της λειτουργίας του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. και των επιστημονικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών πρωτοβουλιών του στην κατεύθυνση εκπλήρωσης των σκοπών του.
Η ανάληψη και εκπόνηση διεπιστημονικών ερευνών και μελετών στα πεδία της Ανάπτυξης και του Περιβάλλοντος και των πολυδιάστατων σχέσεων, αλληλεξαρτήσεων και αλληλεπιδράσεων τους και η συνεργασία με το ΜΕ.Κ.Δ.Ε., το Ε.Μ.Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα άλλα Α.Ε.Ι. της χώρας σε αντίστοιχα θέματα.
Η προώθηση και ενίσχυση πρωτοβουλιών και συνεργασιών του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. σε όλα τα επίπεδα, με το Ε.Μ.Π., το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου, την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Δήμο Μετσόβου και τους επιστημονικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς φορείς της χώρας και σχετικά Ιδρύματα, με στόχο την ουσιαστική συμβολή τους, θεωρητικά και πρακτικά, στην Ολοκληρωμένη και Αξιοβίωτη Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών της χώρας μας σε διαλεκτική αρμονία και με σεβασμό στο μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό τους περιβάλλον.
Η συμμετοχή σε σχετικά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά δίκτυα.
Η σε συνεργασία με το ΜΕ.ΚΔ.Ε. του Ε.Μ.Π. τεκμηρίωση, ανάδειξη και προβολή της συμβολής των Ηπειρωτών ευεργετών, λογίων, φιλοσόφων, επιστημόνων, πανεπιστημιακών δασκάλων, ερευνητών, καλλιτεχνών και γενικότερα δημιουργών, επαγγελματιών και εργαζομένων στην ολοκληρωμένη (ταυτόχρονα οικονομική, κοινωνική, πολιτική, τεχνική/τεχνολογική και πολιτισμική) ανάπτυξη της Ελλάδας.
Η υποβοήθηση του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π. στην διοργάνωση και η συνδιοργάνωση μ’ αυτό επιστημονικών συνεδρίων, συμποσίων, σεμιναρίων, ημερίδων και διαλέξεων.
Η πραγματοποίηση και η ενίσχυση ειδικών επιστημονικών εκδόσεων του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. κ.λ.π.